Istoric

PAROHIA ȚICLENI– Gorj

  1. Istoricul Comunității Parohiale

Parohia Țicleni cuprinde populația de pe teritoriul fostelor sate Țicleni și Tunși, din raza actualului oraș Țicleni, făcând parte din Protopopiatul Tg-Cărbunești. În componența orașului Țicleni se află și fostele sate Rășina, Gura Lumezii și Rudărie, care fac parte din alte parohii ale aceluiași protopopiat. 

    Numele de Țicleni este legat de personalitatea căpitanului Radu Țicleanu, din oastea primului reîntregitor de neam și țară, Mihai Viteazul. De altfel, acest căpitan de oaste a obținut la 12 septembrie 1612 reconfirmarea stăpănirii satului Tunși, de la Radu Voievod, iar la 26 martie 1618, de la Voievodul Alexandru Iliaș, reconfirmarea moșiei  Snagovului ce se întindea de la hotarul cu satul Tunși, până la drumul Sterpoii. Ca o recunoaștere a descendenței de la căpitanul Radu Ticleanu, încoace, Domnitorul Gheorge Bibescu îi acordă în 1845 Diplomă de Boier de Neam, cetățeanului Ion Țicleanu. Din anul 1968, fostele comune Țicleni și Rășina au format orașul Țicleni, orașul fiind declarat și ca urmare a ponderii economice datorată industriei de petrol. Pe raza orașului Țicleni s-au descoperit importante vestigii arheologice în multe locuri, dar mai cu seamă pe dealul CETATE unde a fost o așezare dacică în secolele II – I înainte de Hristos. Țiclenii apar și pe harta din 1767, a Mariei Tereza, în care este cuprinsă și Oltenia precum și pe harta din 1861 întocmită de către Corpul geografic austriac, în timpul lui Alexandru Ioan Cuza.

  1. Istoricul Bisericii Parohiale

Construcția bisericii parohiale cu hramul Sf. M.M Gheorghe a început în anul 1936 și s-a definitivat în anul 1964 cu toată stăruința preotului Damian Țicleanu. Iată ce glăsuiește pisania bisericii:  ,,Cu vrerea Tatălui, cu ajutorul Fiului și cu săvârșirea Duhului Sfânt: Ziditu-sa din temelie această Sf. Biserică cu hramul Sf. M.M. Gheorghe din parohia Țicleni raionul Gilort în anii 1936-1964, cu cheltuiala enoriașilor din parohie cu ajutorul credincioșilor din satele vecine cu sprijinul nelimitat al Sf. Arhiepiscopii a Craiovei. S-a sfințit în ziua de 27 septembrie 1964, de către Î.P.S.D.D. Firmilian, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolit al Olteniei, protoiereul raionului fiind Solomon Motocu, preot paroh Damian Țicleanu. Pictor Ion Mustățescu și Ion Glăvan din Novaci.

Biserica este construită în formă de cruce, așezată pe temelie de beton, zidită din cărămidă și vând două turle, acoperită cu tablă galvanizată. În interior este pardosită cu ciment peste care s-a aplicat dușumea de scândură, acoperită cu covoare cumpărate prin colecta enoriașilor. Toate obiectele din interior sunt noi. Aici amintim: Evanghelia, policandrul, chivotul etc. Stranele și scaunele arhierești sunt sculptate din lemn de stejar. 

Pictura este murală, realizată aproape jumătate de către pictorul Ion Mustățescu și apoi continuată și finalizată de către Ion Glăvan. În fața noii biserici, prin stăruința, contribuția cu bani a locuitorilor, la 5 iunie 1997, cu un ceremonial religios, militar și cultural a fost pusă piatra de temelie a Monumentului Eroilor care a fost finalizat și dezvelit la 17 octombrie același an. Biserica nu deține obiecte de mare valoare sau de patrimoniu. Biserica Sf. M. M. Gheorghe are ca anexă o clopotniță din fier și un praznicar dotat cu mese și băncuțe.

Lângă biserica parohială Sfântul Gheorghe se află un alt lăcaș de cult, mult mai vechi, cu același hram. Aceasta a fost ctitorită în jurul anului 1800, apoi a fost reclădită din temelie în anul 1889. Biserica are formă de corabie și este așezată pe temelie de piatră, pereții fiind construiți din lemn, cu o singură turlă, tot din lemn, acoperită cu tablă galvanizată. Pictura a fost executată de către pictorul Ioan Oprișean în ulei. Pisania conține următoarele: ,,Această sfântă biserică cu patronaciul Sf.M.M. Gheorghe s-a reclădit din temelie de către locuitorii comunei Țicleni, prin stăruința iubitorilor de Dumnezeu ctitori Șerban Ungureanu, Constantin Ungureanu, Gheorghe Ungureanu, Simion Ungureanu, …(spațiu șters) cu binecuvântarea Prea Sfințitului Episcop al Râmnicului Noului Severin Ghenadie Enăceanu și s-a sfințit de sfinția sa Ștefan Nicolăescu, protoereu al județului Gorj, astăzi, la anul 1889 aprilie 23.” Dimensiunile bisericii sunt: 13 metri lungime, 6 metri lățime. Biserica nu deține obiecte de mare valoare sau de patrimoniu.

Tot în cadrul Parohiei Țicleni se mai află și biserica filie din satul/localitatea componentă Tunși, cu hramul Adormirea Maicii Domnului. Această biserică a fost refăcută din temelii în mai multe rânduri, cea mai veche datare a ei fiind din anul 1601. A fost construită de către frații Osieci, primul preot a fost Alexandru Tunșanu. Și-a păstrat de-a lungul timpului forma de corabie, acoperită cu tablă. Se știe că a fost refăcută în anul 1886, pictată de către D. Clopotariu, resfințită la 16 februarie 1886 de către episcopul D.D. Iosif, apoi refăcută, din nou, din temelie în 1942, în timpul păstoririi vrednicului de pomenire preotului Damian Țicleanu, resfințită la 8 noiembrie 1942 de ÎPS Nifon. Biserica a fost resfințită la 16 august 2002 de către ÎPS Teofan în urma unor lucrări de reabilitare. Dimensiunile acestui lăcaș de cult sunt: 9 metri lungime, 5 metri lățime. La biserica Adormirea Maicii Domnului-Tunși se găsește o clopotniță îmbrăcată în lemn. Biserica nu deține obiecte de mare valoare sau de patrimoniu.

Șirul preoților slujitori ai Parohiei Țicleni este: pr. Gheorghe Gr. Țicleanu (zis Popa Leoargă)-????-1927, pr. Damian Țicleanu 1930-1979, pr. Ioan Cucu 1979-2015, Pr. paroh Țicleanu Dragomir 2015-prezent și Pr. slujitor Ciucă Robert 2015-prezent.

Cunoaștem că, de-a lungul vremii, alături de preoții menționați, au avut colaboratori cântăreții: Simion Țicleanu, Ion Țicleanu, Gheorghe Bosneanu, Mihai Rugeanu-prezent. Iar ca epitropi se cunosc Matei Țicleanu, Ion Țicleanu, Gheorghe Cojocaru. 

C. CIMITIRUL 

În cadrul Parohiei Țicleni există două cimitire: cimitirul de la Tunși, iar celălalt în incinta bisericii Sf. Gheorghe. Cimitirele sunt împrejmuite și sunt într-o stare foarte bună.

D. ACTIVITĂȚI CULTURALE ȘI FILANTROPICE ÎN TRECUT

Din Anuarul Mitropoliei Olteniei din 1941 aflăm că în Parohia Țicleni nu exista cor bisericesc, iar biblioteca parohială număra 100 de volume cu 75 cititori. Preotul era președintele Căminului Cultural. Cercul misionar era alcătuit din 14 membri, iar săracilor li se distribuia anual circa 100-200 lei.

E. PROFILUL ACTUAL AL PAROHIEI

În cadrul parohiei de-a lungul anilor au avut loc numeroase activități pastoral-misionare, culturale, filantropice și catehetice. Anual parohia organizează pelerinaje la mănăstiri, s-a implicat în ajutorarea celor nevoiași, prin ajutoare bănești, medicamente, consultații la medici, etc. 

F. DATE DE CONTACT PAROHIE

Oraș Țicleni, strada Independenței, nr. 2, Gorj. Tel: 0768957802

BIBLIOGRAFIE

  1. Pisaniile celor trei biserici
  2. Anuarul Mitropoliei Olteniei din 1941, pp. 419-420.
  3. Jurist Ioan M. Ungureanu, Țicleni, documentar istoric, Editura Măiastra, Târgu-Jiu, 2009
  4. Vasile Cărăbiși, Istoria Gorjului, Editura Editis, 1995
  5. Alexandru Ștefulescu, Documente slavo-române relative la Gorj, Târgu-Jiu, Editura Tiparul N.D. Miloșescu, 1906

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: